Τρίτη

Μεγάλες αλλαγές επιφέρει το Μνημόνιο…

… σε πολλούς κλάδους μεταξύ των οποίων αξίζει την αγορά των καυσίμων, τις μεταφορές, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου αυξάνεται κατά 25% το κόστος των εισιτηρίων.
Διαρθρωτικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει το Μνημόνιο σε πολλούς κλάδους της αγοράς, ωστόσο οι εν λόγω παρεμβάσεις αποτελούν «προαπαιτούμενες δράσεις» για την καταβολή της επόμενης δόσης, γεγονός που συνεπάγεται πως επιβάλλεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

Αύξηση κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Από τον Μάρτιο του 2013, το κόστος των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία, το Μετρό και τον ΗΣΑΠ θα αυξηθεί κατά 25% (από 1,40 ευρώ θα αυξηθεί στα 1,80 ευρώ).

Βενζίνη και στα super-market
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που προβλέπονται για την αγορά των καυσίμων καθώς μεταξύ άλλων θα υπάρξει και άρση περιορισμών που ισχύουν στην διανομή, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων και από μεγάλα super-market με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την μείωση της τιμής των καυσίμων. Παράλληλα τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα είναι σε θέση να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα βυτιοφόρα, επιβάλλεται η κατάργηση των περιορισμών στην χρήση φορτηγών ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης για την διανομή καυσίμων.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση, με σειρά μέτρων θα επιτρέψει:
-Σε ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων να διαθέτουν ή να ενοικιάζουν βυτιοφόρα κάθε μεγέθους, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας στην μεταφορά καυσίμων.
-Σε ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων να μισθώνουν βυτιοφόρα ΔΧ για διανομή καυσίμων, χωρίς να απαιτείται να πληρούν τις προϋποθέσεις των δικών τους ιδιωτικών οχημάτων.
-Σε βυτιοφόρα, άσχετα από την χωρητικότητα τους, να εισέρχονται στα διυλιστήρια και στις εγκαταστάσεις των τελωνείων για να μεταφέρουν καύσιμα υπό την δική τους επωνυμία, υπό των προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Σε ότι αφόρα στην αντιμετώπιση των φαινόμενων της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής στην διανομή καυσίμων, το κράτος αναμένεται:
-Να εκδώσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του συστήματος μέτρησης εισροών- εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
-Να εκδώσει υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων GPS, όπως προβλέπεται από το άρθρο 320 του νόμου 4072/2012.

Αλλαγές και στις οδικές μεταφορές
Μέσα στον Οκτώβριο του 2012, η κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στα εξής βήματα για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών αλλά και των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών.
-Επιβάλλεται να αρθούν οι περιορισμοί στην ενοικίαση ημιφορτηγών και Van.
-Επιβάλλεται να επιτραπεί η παροχή εναλλακτικών υπηρεσιών μεταφοράς σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία για την ενοικίαση Van και οχημάτων 4x4. –Τέλος μέχρι τον Μάρτιο του 2013 επιβάλλεται να εγκριθεί ο σχετικός νόμος που θα διασφαλίζει ίσους όρους και προϋποθέσεις 
 σε όλους τους πάροχους οδικών επιβατικών μεταφορών. 

autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου