Σάββατο

Στα μέσα του μήνα, τα τέλη κυκλοφορίας - Για πρώτη φορά δεν θα αποσταλούν αλλά θα τυπώνονται


Γύρω στις 15 Νοεμβρίου  θα είναι έτοιμα στο Taxisnet  τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2013. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να τα τυπώσουν και να τα εξοφλήσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα.
    Το πιο σημαντικό είναι ότι  από φέτος ο τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλάζει ριζικά, καθώς καταργείται η υποχρέωση προμήθειας του σχετικού σήματος. Τα τέλη θα εξοφλούνται όπως οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή και το μόνο αποδεικτικό της εξόφλησης θα είναι η απόδειξη πληρωμής τους στις ΔΟΥ ή στις τράπεζες.
    Ειδικότερα, το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που τίθεται και τυπικά σε εφαρμογή προβλέπει:
- Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα «φορτωθούν» στο Taxisnet και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών.
- Οσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, καθώς και τον ΑΦΜ τους, στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
- Και οι δύο  κατηγορίες ιδιοκτητών Ι.Χ. θα πρέπει να προσέλθουν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για την εξόφληση του τέλους, ενώ η εξόφληση θα είναι εφικτή και μέσω του Διαδικτύου για όσους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιντερνετικής τραπεζικής εξυπηρέτησης (web banking).
- Το τέλος θα βεβαιωθεί στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ., όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του Τaxisnet και εφόσον δεν εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα βεβαιωθεί στο διπλάσιο.
- Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των περιπολικών της αστυνομίας με το Τaxisnet προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος στο δρόμο για το εάν έχει καταβληθεί ή όχι το τέλος.
    Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, απώλειες ύψους 141,5 εκατ. ευρώ έχουν υποστεί οι εισπράξεις του Δημοσίου την τελευταία πενταετία από τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους για να αποφύγουν την πληρωμή των «φουσκωμένων» τελών αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου