Κυριακή

Εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων

Πώς να διανύετε περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερη υγραέριο-βενζίνη
Οδηγώ με σταθερή ταχύτητα. Αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις, οι οποίες αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 κατά 30%. Στον αυτοκινητόδρομο προτιμούμε το cruise control για να πετύχουμε 10% εξοικονόμηση καυσίμου.

Χρησιμοποιώ οικολογικά ελαστικά και ρυθμίζω την πίεσή τους
Τα ελαστικά του οχήματος ευθύνονται για το 30% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου του οχήματος. Επιλέγουμε «πράσινα» ελαστικά, με χαμηλή αντίσταση κύλισης, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 0,2 λίτρα ανά 100km. Ρυθμίζουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών, γιατί έτσι επιτυγχάνεται μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών.
Χρησιμοποιώ το κλιματιστικό όταν πρέπει
Σε ταχύτητες μικρότερες από 65km την ώρα χρησιμοποιούμε τον εξωτερικό αέρα για δροσισμό του οχήματος, μειώνοντας έτσι τη χρήση του κλιματιστικού. Στον αυτοκινητόδρομο ο αέρας από τα παράθυρα δημιουργεί υψηλή αντίσταση έτσι προτιμούμε τη χρήση κλιματιστικού με κλειστά παράθυρα.
Φροντίζω για τη σκίαση του οχήματός μου
Το καλοκαίρι, αν αφήσουμε το αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον ήλιο για 10 λεπτά, τότε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιούμε κατάλληλα σκίαστρα στα τζάμια του οχήματος ή σταθμεύουμε σε καλυμμένο χώρο, εξοικονομώντας έτσι καύσιμο για τον κλιματισμό του οχήματος.
Σβήνω τη μηχανή για μεγάλες στάσεις
Όταν σταματούμε για χρόνο μεγαλύτερο από 1 λεπτό, σβήνουμε τη μηχανή και εξοικονομούμε μέχρι και 10% σε καύσιμα.
Δεν μεταφέρω περιττό φορτίο
Απομακρύνουμε το περιττό φορτίο του οχήματος, όπως τις σχάρες οροφής και φορτία στο εσωτερικό, καθώς αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος, είτε λόγω βάρους είτε λόγω μείωσης της αεροδυναμικότητας του οχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου