Τετάρτη

Προβολείς αυτοκινήτου «εξαφανίζουν» σταγόνες βροχής και νιφάδες χιονιού

Τη βροχή και το χιόνι υποστηρίζουν ότι μπορούν να «εξαφανίσουν» επιστήμονες από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon… τουλάχιστον για όσους βρίσκονται πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους μελετητές ένα πρωτοποριακό σύστημα προβολέων που δημιούργησαν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να εντοπίσει τη βροχή και τις νιφάδες χιονιού έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι προβολείς να ρυθμίζουν αυτόματα τη κατεύθυνση των ακτίνων φωτός ώστε αυτές να «παρακάμπτουν» τις υγρές ή παγωμένες σταγόνες του νερού και ο οδηγός να βλέπει πιο καθαρά τον δρόμο.

Οι προβολείς διαχωρίζουν το εκπεμπόμενο φως σε απειροελάχιστες δέσμες τις οποίες, με τη βοήθεια των δεδομένων από τον αλγόριθμο, εκπέμπουν μόνο προς τις κατευθύνσεις όπου δεν υπάρχει εμπόδιο. Ο οδηγός λοιπόν βλέπει τον δρόμο φωτισμένο σαν να έχει εξαφανιστεί το χιόνι ή η βροχή, επειδή το ανθρώπινο μάτι δεν βλέπει τα κενά ανάμεσα στις δέσμες του φωτός.

Χρειάζεται μάλιστα μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να εντοπίσει ο προβολέας τις σταγόνες και να τεθεί σε λειτουργία κι όπως δηλώνει ο ερευνητής Σρινιβάσα Ναρασιμχάν «οι σταγόνες εξαφανίζονται πριν καν καταλάβει ο οδηγός ότι υπάρχουν».

Η ομάδα ερευνητών στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου εξηγούν ότι «έχουν πραγματοποιηθεί προσομοιώσεις και έχει δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο σύστημα που αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και αποτελεσματικό», ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και ότι δεν μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί η επαναστατική αυτή μέθοδος στα αυτοκίνητα γιατί πρέπει να τεθούν υπόψη τους και οι ανωμαλίες του οδοστρώματος και η κίνηση του οχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου