Δευτέρα

Παραμένει στην Ιταλία η Fiat


Τη δέσμευση της Fiat να διατηρήσει την παραγωγική της γραμμή στην Ιταλία, αποφεύγοντας τη μεταφορά εργοστασίων σε χώρες φθηνού εργατικού κόστους, διασφάλισε η ιταλική κυβέρνηση, ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με διευθυντικά στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την αυτοκινητοβιομηχανία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.
Ο Μάριο Μόντι υποδέχθηκε τον διευθύνοντα σύμβολο, Σέρτζιο Μαρκιόνε, και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Τζον Ελκαν, στο γραφείο του, σε μία περίοδο κατά την οποία υπήρχαν φόβοι για κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις από τη Fiat, που αναμένεται να εμφανίσει λειτουργικές ζημίες ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη φέτος. Τη σχετική φημολογία πυροδότησε η πρόσφατη επισήμανση του κ. Μαρκιόνε πως το σχέδιο της εταιρείας «Fabbrica Italia» (Βιομηχανία Ιταλία) για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε ιταλικό έδαφος έως το 2014 δεν θα πρέπει να θεωρείται δεσμευτικό δεδομένων των πιέσεων, που δέχεται η ιταλική και η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου.
Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούσαν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα επιδιώξει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός Ιταλίας. Ο κ. Μαρκιόνε είχε άλλωστε απειλήσει στο παρελθόν να μεταφέρει την παραγωγή, εάν οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονταν αλλαγές στις συμβάσεις τους.
Η πεντάωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη απέδωσε, ωστόσο, καρπούς περιορίζοντας έως έναν βαθμό τους φόβους. «Η κυβέρνηση και η Fiat δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας: «Η Fiat σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στην Ιταλία στην κατεύθυνση της τόνωσης των εξαγωγών, ιδιαίτερα προς αγορές εκτός Ευρώπης».
Οσον αφορά στις νέες επενδύσεις, επισημαίνεται ότι «θα γίνουν την πρέπουσα στιγμή, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς». Παράλληλα σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η κυβέρνηση επεσήμανε ότι «τα στελέχη της Fiat εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τη βιομηχανική παρουσία του ομίλου στην Ιταλία».
Ιστορική αναδρομή
Η Fiat, η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανιέλι, απασχολεί σήμερα 25.000 εργαζομένους στην Ιταλία. Οι προσδοκίες για τις επενδύσεις 20 δισ. ευρώ, που είχε προαναγγείλει η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, ήταν μεγάλες.
Η εταιρεία διέθεσε, ωστόσο, λίγο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, πριν αποφασίσει τελικά το πάγωμα των σχεδίων της επικαλούμενη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η απόφαση αυτή συνοδεύθηκε από την επισήμανση ότι η εταιρεία δεν προσανατολίζεται σε κλείσιμο ιταλικών εργοστασίων, η οποία όμως δεν έπεισε τους εργαζομένους, αλλά και την αγορά.

Πηγή: naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου